Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Σκέψεις για τα ιστολόγια


Για το ρόλο και τη λειτουργία των ιστολογίων έχουν γραφεί πολλά αξιόλογα κείμενα από πολλούς προβληματισμένους μπλόγκερ.
Εμείς έχουμε ασχοληθεί συστηματικά.
Τα περισσότερα κείμενά μας περιέχονται συγκεντρωμένα στην πιο πρόσφατη επέμβασή μας:

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ: ύπουλα όπλα για τη διάλυση τησ σκέψης
Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα πολύ καλό κείμενο.
  ΠΗΓΗ
  Το πήρα από δω
 

Λίγες σκέψεις...
Διαβάζοντας κάποια κείμενα ψυχολογίας, διάβασα πριν από πολλά φεγγάρια για τη ψυχολογία του όχλου! Διάβασα πως αν πείσεις μία ομάδα ανθρώπων πως όλα είναι καλά, αυτοί θα νιώθουν καλά! Αν θέλεις να νιώθουν χάλια, πάλι είναι εύκολο, αρκεί πάλι να τους κάνεις να νιώσουν έτσι...



...πώς γίνεται αυτό το μαγικό?
Εύκολα στη πράξη! Τους δείχνεις με τα ΜΜΕ τις εικόνες που θέλεις να δείξεις, θέλεις να τους κάνεις να νιώσουν χάλια? Δώσε εικόνες εξαθλίωσης, δώσει τέτοιες ειδήσεις τρομολαγνίας, δώσε την αντίστοιχη μουσική επένδυση και όλα πάνε όπως θέλεις! Τί έκανα τότε? Ακύρωσα τη τηλεόραση από τη ζωή μου! Πάλι ανοιχτή την έχω, αλλά σαν παρέα μέσα στο χώρο που ζω, μέχρι εκεί αλλά για ενημέρωση κοίταξα αλλού και για ψυχαγωγία βλέπω τα dvd μου!

...Πριν από λίγους μήνες γνώρισα το κόσμο των blog! Δεν πέρασε πολύς καιρός και όμως με κέρδισε! Διάβασα ιδέες, ειδήσεις, απόψεις... Τί ωραία, νέος κόσμος ξεχύθηκε μπροστά στα μάτια μου και μάλιστα ένας κόσμος που δεν χρειάζεται (πάλι) να βγω έξω από το δωμάτιό μου, μπορώ να τα παρακολουθήσω όλα από την οθόνη μου! Πρώτες εντυπώσεις? Απίστευτα καλές, είδα ένα άλλο κόσμο που υποτίθεται πως δεν έχει σχέση με τα διαπλεκόμενα...

...είπα διαπλεκόμενα? Οπα, έχουμε θέμα εδώ!
Πράγματι με τη πρώτη ματιά όλα είναι ελεύθερα, όλοι λένε τα πράγματα όπως νιώθουν και όπως τα βλέπουν και αν θέλουν βάζουν κάποια υπογραφή ή κάποιο ψευδώνυμο! Μετά από μία πιο προσεχτική ματιά τα πράγματα δεν είναι έτσι! Αυτό που είδα είναι πως οι ίδιοι που γράφουν σε εφημερίδες, έχουν το δικό τους blog με άλλο όνομα φυσικά, που πολλές φορές δεν έχουν μόνο ένα blog ή ψευδώνυμο, αλλά περισσότερα!

Μπορούν μέχρι και να κάνουν διαλόγους εικονικούς με τα πολλά ονόματα που έχουν στη κατοχή τους ώστε να φέρουν τη συζήτηση "στο σωστό δρόμο" και στα επιθυμητά αποτελέσματα!


Εχουν και διαχειρίζονται blogs οι πολιτικοί και τα κόμματα με εργαζόμενους που μας περνούν ιδέες που θέλουν! Υπάρχουν διάφοροι τύποι που την ανάγκη όλων για "επαναστατικές και καθαρές λύσεις" φτιάχνουν στα μέτρα τους blogs και ζητούν "ψήφο εμπιστοσύνης"!

Υπάρχουν πόλεμοι ανάμεσα σε blogs, που φαινομενικά είναι πόλεμος αντίληψης, αλλά αν δούμε πιο προσεχτικά είναι απλά πόλεμος συμφερόντων! Υπάρχουν blogs που ουσιαστικά το ένα ακυρώνει τις σκέψεις του άλλου, πάντα με αποδείξεις και τεκμήρια ώστε στη πράξη όταν τα διαβάσεις και τα δύο να έχεις μπερδευτεί τόσο ώστε να μη ξέρεις τί να πιστέψεις!

Το χειρότερο για εμένα είναι τα blogs που παίρνουν "αμάσητα" θέματα και απόψεις και δημοσιεύουν θεωρίες (συνήθως συνωμοσίας και διαπλεκόμενων) χωρίς καν να ξέρουν τί εννοούν τα κείμενα, φτάνει που φαίνονται τρομαχτικά και με πολύ αίμα! Αν δούμε όμως στο youtube πόσες φορές αυτές τις "μοναδικές αποδείξεις" που έχουμε βρει τις έχουν δει άλλοι, θα δούμε πως δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, απλά αναμασούμε τις ίδιες (παλιές) θεωρίες χωρίς να προχωράμε καθόλου τη σκέψη και τις κινήσεις μας...

Εκεί που βρίζαμε λοιπόν τα ΜΜΕ για διαπλεκόμενα, ηθελημένα ή άθελα μας, καταντήσαμε και εμείς να γράφουμε για τη μιζέρια, για κινδύνους που υπάρχουν παντού και πάντα, και ουσιαστικά μόνοι μας να πέφτουμε στη παγίδα αντί να βρίσκουμε λύσεις, να διαιωνίζουμε τις καταστάσεις πανικού, μιζέριας, τρομοκρατίας και αποβλάκωσης! Αν λοιπόν θέλαμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο με τα blog μας, αποτύχαμε!

Αποτύχαμε γιατί απλά ακολουθήσαμε τον εύκολο δρόμο
αντιγράφοντας ιδέες και απόψεις άλλων χωρίς να έχουμε σκεφτεί εμείς, πήραμε τα έτοιμα και τα αντιγράψαμε, είπαμε αυτά που θέλαμε για να αποκτήσουμε το κοινό μας, δεν βγάλαμε εικόνες που έχουμε ανάγκη, απλά βγάλαμε την οργή μας και κάναμε τη ζωή που ονειρευόμασταν χωρίς να την αξίζουμε αντιγράφοντας άλλους και τη περπατημένη! Δώσαμε σε όσους μας διαβάζουν ένα ακόμα κόσμο μιζέριας, πανικού, βλακείας εκεί που θα μπορούσαμε να είμαστε η λύση και όχι το πρόβλημα! Απλά βοηθήσαμε το Σύστημα που μας θέλει να ζούμε σε μιζέρια αυτές τις εποχές!

...ξαναγυρνώντας στη πρώτη παράγραφο, μπορώ να προσθέσω πως για να μη ξεφύγει από πουθενά ο όποιος άνθρωπος θέλει να ζήσει δικά του συναισθήματα, εκεί που τα ΜΜΕ του έκαναν τη ψυχολογία χάλια, ήρθαν και τα blogs για να διαλύσει τη κάθε του ελπίδα για κάτι καλύτερο!

Διαβάζοντας τα διάφορα blogs που υπάρχουν από αναρτήσεις άλλων, τί θα διαβάσεις? Ο,τι ακριβώς θα διάβαζες σε μία άκρως πολιτικοποιημένη εφημερίδα, ό,τι ακριβώς θα διάβασες σε μία οπαδική εφημερίδα, πολλές σάλτσες, πολλά λόγια, πολλές απόψεις, ελάχιστες λύσεις, ελάχιστη ουσιά και ελάχιστες ελπιδοφόρες ειδήσεις...

Μπαίνουμε λοιπόν από τη Σκύλα στη Χάρυβδη που στη πράξη πάλι δεν νιώθουμε πως βλέπουμε όμορφες εικόνες και λύσεις στα προβλήματα!

...Πότε μας δόθηκε κάτι δωρεάν και χωρίς αντάλλαγμα και μάλιστα χωρίς καν να το ζητήσουμε? Ποτέ! Τώρα μας έδωσαν το "δικαίωμα" να έχουμε blog και να γράφουμε... Γιατί λοιπόν υπάρχουν τα blogs? Γιατί απλά συμφέρουν το Σύστημα, αυτούς που μας κυβερνούν, αυτούς που κινούν τα νήματα! Ξέρουν πως ο κόσμος τα διαβάζει, ξέρουν πώς να φέρουν το κόσμο εκεί που θέλουν, βλέπουν δημοσκοπήσεις, βλέπουν απόψεις και κινούνται ανάλογα! Φυσικά ξέρουν ποιός βλέπει ή τί γράφει ο οποιοσδήποτε είναι συνδεδεμένος στο internet και έτσι όλα φαίνονται τόσο μα τόσο ελεύθερα! Ξέρουν πώς θα ξεκινήσει κάτι, από πού, με ποιούς, βλέπει και προβλέπει τα πάντα διαβάζοντας τα blogs ή δημιουργώντας το δικό τους! Οσο διαβάζουμε, τόσο στη πράξη δηλητηριάζουμε το μυαλό μας με "ειδήσεις" και σκέψεις που μόνο μας φέρνουν σε χειρότερη κατάσταση!

Δεν σκεφτόμαστε εμείς, μας έρχονται πάλι έτοιμες ειδήσεις! Δεν πράττουμε εμείς, ετοιμάζουν άλλοι τις κινήσεις μας! Δεν λειτουργούμε εμείς, λειτουργούν άλλοι για εμάς! Απλά καθόμαστε μπροστά σε μία οθόνη και αναμεταδίδουμε τη βλακεία και τα συναισθήματα που μας έχουν βάλει να νιώθουμε!


...όπως φαντάζομαι αυτό το κείμενο θα κάνει πολλούς να νευριάσουν, άλλοι να διακόψουν και την αναμετάδοση των απόψεών μου! Μάλλον αν θέλω "αναγνώστες" έκανα λάθος κίνηση γιατί γράφτηκαν πράγματα που σε πολλούς δεν τους κάνουν! Ακούω συχνά, πως είμαστε με πολλούς αναγνώστες, είμαστε γνωστός χώρος με πολλές επισκέψεις κλπ Δεν ακούω όμως είμαστε χώρος με έξυπνους ανθρώπους, με απαντήσεις, με λύσεις! Λέω να κάνω τη διαφορά και να με διαβάζουν οι έξυπνοι και οι διαβασμένοι από τα νούμερα που άλλοι χρειάζονται! Λέω αν έχουν κάτι να πουν να το πούν για να προχωρήσει κάποια σκέψη και στη πράξη! Λέω απλά να σταματήσω να βοηθάω να νιώθουμε όλοι πίκρα, άγχος, τρόμο, απογοήτευση αλλά να βρίσκουμε λύσεις, να βρίσκουμε όμορφες εικόνες και ελπίδες! Να είμαστε για να βρίσκουμε λόγο για να είμαστε μαζί και όχι λόγο για να σκοτωνόμαστε, άλλωστε δεν έχουμε και τίποτα να χωρίσουμε...

...λέω να πολεμήσω το Σύστημα από μέσα! Αντί για εικόνες πανικού, φρίκης, απογοήτευσης και διαπλεκόμενων να βγάλουμε εικόνες ενότητας και αγάπης! Εικόνες συμφιλίωσης και ονείρων! Εικόνες χαλάρωσης και διασκέδασης. Ισως κάτι να ωφελήσουν οι σκέψεις μας από το να μένουμε αμέτοχοι, ίσως να κάνουμε τη διαφορά... Αν κάποια στιγμή εδώ έχουμε ανταποκρίσεις, συζητήσεις, λύσεις, μάλλον κάτι κερδίσαμε, ίσως κάπου καλύτερα να πάει ο μικρόκοσμός μας! Αν πάλι για κάποιο λόγο "εξαφανιστεί" ο χώρος μας, πάει να πει πως κάποιους ενόχλησε και αυτό πάει να πει πως είμαστε σε καλό δρόμο...

...καλή μας συνέχεια στους νέους ορίζοντες!

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP