Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ένας… “αριστερός” προϋπολογισμός

Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος

Ευτυχώς που υπάρχει και η Φώφη
Και μας …σώζει από την κατάθλιψη!


Τα χαράματα της Κυριακής ψηφίστηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2016. Ο… «αριστερός» προϋπολογισμός.
Ας δούμε τι περιλαμβάνει:
α) Τα συνολικά νέα μέτρα που αφορούν στο τέλος του 2015 και το 2016 ανέρχονται σε 7,3 δισ. ευρώ.
β) Από τα παραπάνω τα 4,2 δισ. ευρώ είναι νέοι φόροι.


γ) Από τους νέους φόρους το 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 41% αφορά στην εκτίναξη του ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ ως φόρος πάνω στην κατανάλωση είναι ο πιο άδικος, ο πιο αντιλαϊκός φόρος που στην συντριπτική του πλειοψηφία επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα.

δ) Με την νέα φορολογία πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ πέφτουν στις πλάτες των αγροτών.

ε) Μετά τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά, νέοι φόροι ύψους 115 εκατομμύρια ευρώ πλήττουν εκ νέου τους ελεύθερους επαγγελματίες.

στ) Σε επίπεδο δαπανών η λέξη που περιγράφει την κατάσταση είναι η λέξη «σφαγή»: Περί τα 3 δισ. ευρώ είναι οι νέες περικοπές δαπανών που αφορούν κατά 2,5 δισ. ευρώ σε μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων και της κοινωνικής Πρόνοιας. Στα 1,8 δισ. ευρώ φτάνουν μόνο οι περικοπές στο συνταξιοδοτικό.

Φυσικά μιλάμε για έναν προϋπολογισμό που

• διατηρεί τον κανιβαλισμό του ΕΝΦΙΑ,
• μονιμοποιεί τα χαράτσια «αλληλεγγύης»,
• επιφέρει στάση πληρωμών στην Παιδεία που ισοδυναμεί με καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας σε σχολεία, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (σσ: είναι ενδεικτικό ότι στον προϋπολογισμό δεν προβλέπεται συγκεκριμένο κονδύλι για πετρέλαιο, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο στα σχολεία),
• εκτινάσσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος πάνω από 193% του ΑΕΠ
και – με μία κουβέντα - «φωτογραφίζει», ένα προς ένα, τα μέτρα που από κοινού ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι με το τρίτο Μνημόνιο.

Μέτρα που προφανώς, δεν είναι παροδικά, αλλά όπως και εκείνα των προηγούμενων Μνημονίων «ήρθαν για να μείνουν».

Σημείωση: Σύμφωνα με τον καταμερισμό των βαρών, τα νέα αυτά μέτρα θα… πλήξουν τους μονοπωλιακούς ομίλους κατά 589 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Δηλαδή οι έχοντες και κατέχοντες, το μεγάλο κεφάλαιο, θα πληρώσει (αν πληρώσει κάτι) από τα νέα βάρη που περιγράφονται στον προϋπολογισμό, ένα ποσό που όλο κι όλο δεν ξεπερνά το 8% των νέων βαρών.

Το υπόλοιπο 92% - έτσι καταγράφεται στον… «αριστερό» προϋπολογισμό - θα το πληρώσουν άλλοι. Μήπως υποψιάζεστε ποιοι;
***


Υστερόγραφο 1: Ο επιμερισμός των βαρών με αυτόν τον τρόπο (92% ο λαός - 8% οι έχοντες) είναι και ο δρόμος για τη «συντριβή της διαπλοκής». Την υποσχέθηκε άλλωστε ο πρωθυπουργός χτες στη συνέντευξή του...

Υστερόγραφο 2: Δεν θα γίνουμε ίδιοι με τους άλλους, δήλωσε χτες ο κ. Α.Τσίπρας. Προφανώς. Ίδια με των άλλων είναι μόνο τα μνημόνια και οι προϋπολογισμοί που ψηφίζει ο κ. Τσίπρας...



ΠΗΓΗ:
http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/357144,Enas-aristeros-proypologismos.html

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP