Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Να απαντήσουμε στο BREMAIN ή BREXIT από την σκοπιά της ανατροπής της ΕΕ

Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ BREMAIN ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΕ
Του ΜΙΧ. ΑΡΤΙΝΟΥ 


To να σηκώνουν ορισμένοι στην Αριστερά τα χέρια ψηλά και να κρατούν μια παθητικά ουδέτερη στάση απέναντι σε σκληρά διλήμματα που εκ των πραγμάτων τίθενται από την τροπή των εξελίξεων, δεν είναι η καλύτερη δυνατή στάση.
Μπορεί να αποδειχθεί και η χειρότερη.


Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η πρόσφατα αναδειχθείσα ''αριστερή'', υπό τον Κόρμπιν, ηγεσία του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Bremain, στολίζοντας τη σχετική θέση της με αρκετές φαντασιοπληξίες για την δημοκρατική αλλαγή στην ΕΕ και άλλα παρήγορα.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι και η πέραν του Εργατικού Κόμματος, μικρή είναι η αλήθεια σε μέγεθος, Αριστερά τάσσεται και αυτή, με ένα φανατισμό που εκπλήσσει, κατά του Brexit.

H δικαιολογία που προβάλλουν
οι πλέον νηφάλιοι, εκ των αντιτιθέμενων από ''αριστερά'' στο Brexit, είναι ότι το Brexit υποστηρίζουν συντηρητικές έως ακροδεξιές δυνάμεις με έντονη λαϊκίστικη φρασεολογία και ορισμένες με ξενοφοβικό προσανατολισμό!

Είναι αυτό, όμως, επαρκής λόγος για να μην αναδειχθεί και να προβληθεί ένα αριστερό Brexit, συνδεδεμένο με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα προοδευτικών μετασχηματισμών στην οικονομία και την κοινωνία;

Εκτός και αν υπάρχει αυταπάτη ότι μπορεί, στο πλαίσιο της ΕΕ, η οποία αντιδραστικοποιείται συνεχώς και γίνεται όλο και πιο ολοκληρωτική, να γίνει δυνατή η κατανίκηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και η προώθηση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου.

Δυστυχώς, η Βρετανική Αριστερά, πλην κάποιων ισχυρών φωνών με απήχηση στις γραμμές της, αφήνει ένα μεγάλο κενό να το εκμεταλλεύονται κάθε λογής λαϊκίστικα συντηρητικά ρεύματα.

Και αυτό το κενό αφορά την πλήρη απουσία κάθε ίχνους καταγγελίας του αντιδραστικότατου ρόλου της ΕΕ και της χρηματιστικής ολιγαρχίας.

Το κενό αυτό αφορά την απουσία μιας ανατρεπτικής στάσης απέναντι στην υπαρκτή ΕΕ.

Και μιλάμε για ανατρεπτική στάση απέναντι στην ΕΕ,
διότι η ΕΕ, όπως έχει εξελιχθεί, δεν βελτιώνεται ούτε μεταρρυθμίζεται θετικά αλλά μόνο η ανατροπή της μπορεί να αφήσει χώρο για αλλαγές στα κράτη μέλη της, εκτός και αν τα τελευταία σπεύσουν να αποχωρήσουν από τα δεσμά που τους επιφυλάσσει.

Τάσσομαι αναφανδόν υπέρ του Brexit, διότι μπορεί να κλονίσει την ΕΕ της ευρωπαϊκής αντίδρασης και να επιτρέψει, κάτω από προϋποθέσεις, να υπάρξουν, με τους αγώνες των εργαζομένων και των λαών και την παρέμβαση της Αριστεράς, θετικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκό χώρο και σε επί μέρους χώρες.

Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αντίθετα, ενισχύεται, πράγμα το οποιο βιώνουμε όσο επικρατεί παντοδύναμη η αντίδραση και ο άγριος νεοφιλελευθερισμός των Βρυξελλών.

Αν επικρατήσει το Bremain και μάλιστα με διαφορά, που επιδιώκουν με φανατισμό και με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, όλοι οι κύκλοι της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, τότε η ''ιερά συμμαχία'' της ΕΕ, υπό την Γερμανική ομπρέλα, ενδυναμωμένη, θα πλακώνει ακόμα πιο αγέρωχη τους λαούς με τον καταθλιπτικό αντικοινωνικό χειμώνα της.

ΠΗΓΗ:
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24638:bremain-brexit&catid=81:kivernisi&Itemid


 Διαβάστε και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=10265
 

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP